Spørsmål og svar
Her har vi samlet mange vanlige spørsmål. Svarene finner du ved å klikke på spørsmålene.
Du behøver ikke henvisning for å gå til hverken fysioterapeut eller kiropraktor. Våre fysioterapeuter har offentlig refusjonsrett, det vil si at du i noen tilfeller betaler en mindre egenandel avhengig av hva som er diagnosen. Alle kiropraktorer har refusjonsrett, men beløpet er noe mindre enn hos fysioterapeuter med refusjonsrett. Du betaler en egenandel som er kiropraktorens honorar fratrukket refusjonsbeløpet.
Det er ganske stor forskjell på oss, men det kan være vanskelig å se ulikhetene. Vi bruker teknikker som kan ligne på hverandre, men det er store forskjeller innenfor filosofien om behandling og viktigheten av årsakssammenhenger.
En fysioterapeut har 4 år utdannelse inkludert 1 år turnus. Dette gir offentlig autoriasjon og en Bachelor grad. Fysioterapeuter har et veldig bredt arbeidsområde, og kan jobbe blant annet på privat klinikk, sykehus, rehabiliteringssenter, bedrifter, i kommunen og en rekke andre steder. I private klinikker jobber de primært med muskulatur og leddmobilisering.
En naprapat har 4 år utdannelse i Sverige, og er ikke offentlig autorisert behandler i Norge. De bruker mye massasje og tøyninger i tillegg til enkelte former for manipulering av ledd.
En manuellterapeut er en fysioterapeut med 2 år deltid Mastergrad videreutdanning i Norge eller 1 år fulltid i utlandet. De bruker som regel en kombinasjon av vevsbehandling og manipulering av ledd.
En osteopat er enten en fysioterapeut med 4 år deltids videreutdanningi Norge eller 3 år fulltid i utlandet hvis man ikke er fysioterapeut fra før. Osteopati kan beskrives som et system for undersøkelse og behandling av muskelskjelett-systemet, bindevevet, og de indre organene. Osteopaten undersøker, tolker og behandler unormale/økede spenninger i disse.
En kiropraktor har 6 år Mastergrad utdannelse på universitet inkludert 1 år turnus, og har offentlig autorisasjon sammen med manuell terapeuter og fysioterapeuter. Som autorisert helsepersonell er man bundet av kravet til faglig forsvarlighet, slik det er beskrevet i helsepersonelloven.
Akutte ryggsmerter er vanlig og som regel helt ufarlig selv om det gjør veldig vondt. Dessverre kan dette føre til problemer i fremtiden. Det kan oppstå svakheter etter en skade, og forskning viser at mange får tilbakefall. Hvis du veldig raskt blir bedre av de akutte smertene, så er det ikke sikkert du behøver ta kontakt. Det er uansett godt dokumentert at hvis du kommer raskt til behandling, så er prognosen og risiko for tilbakefall vesentlig lavere.
På generelt grunnlag bør du ta kontakt hvis de akutte smertene ikke gir seg i løpet av 2-3 dager, og så lenge du har mulighet for å komme deg til klinikken for egen hjelp.
Overforsiktighet i form av unødvendig sengeleie og passivitet frarådes på det sterkeste da det er dokumentert at dette hindrer optimal tilheling av skaden, men av og til er det nødvendig for en kort periode hvis smertene er såpass sterke at noe annet ikke er mulig. Da bør du ta kontakt med legevakt eller fastlege for sterke smertestillende og helst betennelsesdempende medisin, spesielt hvis du sliter med å få sove.
Nei, men det er alltid en viss risiko forbundet med all type behandling og medisinering. Forskning har vist at risikoen for alvorlige komplikasjoner ved nakke ledd-korrigeringer er 1 : 5 890 000. Til sammenligning er risikoen for å bli truffet av lynet 1 : 300 000
Det er ingen grense for når en kan motta kiropraktorbehandling. Vi behandler alt fra nyfødte barn til eldre pasienter langt over 90 år med eller uten beinskjørhet. Vi tilpasser alltid behandlingen ut ifra alder og undersøkelsen.
Hvis smertene ikke går over i løpet av 7-14 dager bør du ta kontakt for en undersøkelse og behandling. Jo lenger tid du går med smertene, jo større er sjansen for at det ikke går over, og jo større er risikoen for at smertene sprer seg til et større området, og det kan ta lenger tid å behandle før du blir bra. Hvis du tar kontakt i løpet av den første eller senest andre uken, så kan det hende du bare behøver 1-3 behandlinger før du er helt bra, men det er selvfølgelig vanskelig å gi en prognose før du har vært en tur innom.
Bruk varme om morgenen, og is fra lunsj og utover inkludert om natten hvis behov. Is er smertelindrende, demper betennelse, reduserer hevelse og kan også senere stimulere til økt sirkulasjon som er viktig for å skape et sunt vev. Varme anbefales hvis smertene ikke er så sterke og det virker mest muskulært. Det er også litt individuelt hva man responderer best på i enkelte tilfeller.
Det anbefales uansett å legge på is eller varme 20-30 minutter av gangen. Det er ingen begrensinger hvor mange ganger i løpet av dagen du kan bruke det.
Vi selger også Norges sterkeste isgele, Biofreeze, som kjøler effektivt ned, og er meget praktisk å ha med på jobb, reiser og ved siden av sengen om natten.
De aller fleste gravide kan få behandling hos en kiropraktor. Behandlingen tilpasses alltid den enkelte og trimesteret man er i. De fleste gravide opplever en rask effekt av behandling, og som regel behøver man kun mellom 1-3 behandlinger for å bli mye bedre.
En enkel test hvor å finne ut om det er primært ledd eller muskulært, og som stort sett gir et pålitelig svar er å lene deg bakover eller bøye hodet bakover. Dette komprimerer/trykker sammen leddene og vil være vondt eller stivt hvis det er et eller flere ledd som er stivere enn de bør være. Hvis det har stivnet ekstra mye til, også kalt for en kink, så vil du merke eller se at ryggen eller nakken har blitt skjev fordi kroppen vil avlaste de leddene som har stivnet. En muskel vil som regel bare være vond eller stiv når du strekker den ut, som f.eks. å bøye seg fremover eller vri hodet til motsatt side.
Obs! Ofte har man en kombinasjon av både ledd og muskulatur.
Dette er veldig individuelt og avhengig av alder, slitasje, skadetype, livsstil osv. Noen trenger bare en behandling for å bli smertefri, mens andre trenger uker eller måneder. Barn har ofte raskere effekt av behandlingen enn voksne. Voksne har i tillegg en tendens til å gå for lenge og overse plagene før de oppsøker hjelp. Smerter er en dårlig indikator for behov av behandling ettersom man kan gå med plager i dager, uker, måneder og år uten at det gir symptomer. Det blir som hull i en tann. Smertene er det siste som kommer i forbindelse med et problem, og heldigvis det første som forsvinner på vei tilbake mot optimal funksjon.
Lyden er en frigjøring av gasser (nitrogengass) i leddet. Alle ledd har en kapsel rundt seg hvor det som regel er et visst trykk, det oppstår et vakuum når leddflatene separeres og det kan sammenlignes med å åpne en flaske brus. Ledd-korrigeringer er en effektiv og trygg behandlingsmetode når den blir utført av en autorisert kiropraktor, og som regel gjenoppstår trykket etter cirka 20 minutter. Det er derfor ikke lyden man er ute etter når man behandler, men et klart formål om å gjenopprette funksjonen i og rundt leddet.
Verdens helseorganisasjon (WHO) og Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten rapporterer kiropraktorbehandling for å være en trygg og effektiv behandlingsform. De vanligste forbigående bivirkninger inkluderer lokal ømhet og trøtthet samme dag eller dagen etter man mottar behandling. Dette er for øvrig de samme «bivirkningene» man får etter en hard treningsøkt. Risiko for alvorlige bivirkninger etterfulgt av nakkemanipulasjon er estimert til 1 per 5,89 millioner og 1 per 1 per 100 millioner for korsryggbehandling. Risikoen ser derfor ut til å være vesentlig lavere enn hva som er akseptert i enhver medisinsk sammenheng.
Det er ikke farlig hvis du jevnlig knekker hverken fingre, ryggen eller nakken. Derimot blir du fort avhengig av å gjøre det, og leddbåndene kan bli litt løsere på sikt hvis du gjør det daglig. Hvis du driver med selvmanipulering av rygg og/eller nakke, så er det mest sannsynlig et tegn på at ryggsøylen er over-bevegelig, og du bør oppsøke en kiropraktor eller fysioterapeut for å finne ut hva som er årsaken.
Det er den daglige selvmanipulering som kan gjøre at leddene blir litt slarkete. Tvert imot vil du på sikt få en ryggsøyle som fungerer mest mulig optimalt og minske risikoen for overbelastninger og slitasje. En dyktig kiropraktor vil bare jobbe med ledd og muskulatur som virkelig trenger behandling og med spesifikke ledd-justeringer. Det medfører at man unngår å gjøre ledd over-bevegelig i motsetning til når man driver med selvmanipulering eller får ukvalifisert personell til å manipulere hele eller større deler av ryggen.
Det er ikke sånn at et ledd hopper ut av posisjon, og så korrigerer en kiropraktor dette tilbake. Det som skjer er mer komplisert. En kiropraktor jobber med å få en optimal funksjon i nerve-, muskel- og skjelettsystemet. Når vi finner ledd som er stivere enn normalt, så bruker vi spesifikke ledd-korrigeringer for å øke bevegeligheten og stimulere sensorer (proprioseptorer og mekanoreseptorer) for å lære kroppen til å fungere best mulig. Leddkapsler og leddbånd, skiver og muskler krever som regel mer enn bare en behandling for å fungere optimalt.
Det kommer av at de sensorene, som beskrevet i spørsmålet over, ikke fungerer og dermed ikke sier ifra når leddet det er på vei mot ytterstilling. Hjernen oppfatter derfor ikke faren før det er for sent og smertesignaler blir sendt opp fra lokale strukturer som blir overstrukket/irriterte. . Muskulaturen kan også være for stram eller for svak. Har man en slik rygg som ofte sklir ut ved mindre belastninger, så tyder det bare på at man trenger litt lenger oppfølging hos terapeuten. Dette sammen med enkle øvelser for å lære leddene og muskulaturen opp til å sende riktige signaler til hjernen gjør at muskulaturen kan kontrollere og beskytte ryggen mot tilbakevende plager.
Kroppens normale reaksjon ved en skade/irritasjon, er å stramme musklene for å beskytte. Derfor vil det som regel være muskulatur involvert ved ledd-låsning. Ved å behandle spesifikke ledd og muskler som er involvert vil man sørge for at hjernen får riktige signaler og dermed vil både ledd og muskulaturen i området fungere slik den skal.